Hutt International Boys School: Block M

The project brief required quality and enduring design solutions that reflect HIBS values and special character.

Existing M Block, located at the school entry, was removed and replacement with a new two storey Modern Learning Environment (MLE) teaching block for use by the Maths Department. The new block comprises 8 classrooms, a Teacher Resource office and a multi-functional senior common room and function space. 

A key design requirement was for a scheme that complemented the existing Administration Block and Auditorium which were also designed by DGSE. The new M Block commands a prominent position at the frontage to the School, comfortably complementing existing blocks. 

Particular attention was placed on creating best practice MLE spaces, together with establishing a prototype classroom model that will be replicated during progressive classroom replacement in the years ahead.

This project embodies a requirement for longer term flexibility and inevitable change in use over time. Key design considerations included adoption of simple structural solutions and lightweight internal partitioning systems to accommodate future change in use at minimal cost. Flexible learning spaces abut and open into shared communal zones to provide a multitude of teaching environments and educational delivery opportunities. All spaces are well equipped with state of the art data systems. Environmentally, considered attention has been placed on providing passive control of heating and cooling as well as optimising sunlight and controlling solar gain.

This project has been delivered well below the approved budget.

Awards

  • NZIA Wellington Architecture Awards
    (Education, 2016)
  • Property Council New Zealand Rider Levett Bucknall Property Industry Awards 2016
    Coffey Education and Arts Property Award of Excellence
 

A quality and enduring design solution that reflect HIBS values and special character